Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Τρεις Προτάσεις για την υλοποίηση της Ψηφιακής Δέσμευσης

Οι Ψηφιακές Δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής για ηλεκτρονική διακυβέρνηση( http://egov.pasok.gr/ ) αποτελούν εξειδίκευση ανα τομέα πολιτικής της βασικής μας δέσμευσης για ηλεκτρονική διακυβερνηση παντού.  Σε μια περίοδο που πολίτες, δημόσιοι λειτουργοί και τεχνικοί αντιμετωπίζουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση είτε ως άλλη μια χαμένη ευκαιρία, είτε ως μια μεγάλη 'τρύπα', το ΠΑΣΟΚ και η σχετική Επιτροπή, μιλά για Δεσμεύσεις. Για την υλοποίησή της προτείνονται τρεις άμεσες κινήσεις:

1.ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ 'ΗΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: από την εμπειρία μας, αλλα και από γνώση των αναπόφευκτων προτεραιοτήτων κορυφαίων πολιτικών προσώπων, είναι πολύ πιθανόν αυτός/αυτή που θα αναλάβει Υπουργός Υγείας ή αυτός/αυτή που θα ορισθεί ως Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας (Υπ Ανάπτυξης), να μην είχαν το χρόνο να μελετήσουν τις 6 Ψηφιακές Δεσμεύσεις. Στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση ο συγκεκριμένος Υπουργός και ο συγκεκριμένος Ειδικός Γραμματέας, θα πέσουν από την πρώτη στιγμή στη μάχη να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα καθημερινής δουλειάς που έχει αυτή  τη στιγμή το ελληνικό κράτος. Υπο τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας, 5-6 υπουργοί και 10-15 γεν γραμματείς θα έχουν αρκετούς λόγους για να υποστηρίξουν ότι δεν γνώριζαν τις Ψηφιακές Δεσμεύσεις και ότι -λόγω του ότι δημοσιοποιήθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου- δεν ενημερώθηκαν.

ΠΡΟΤΑΣΗ:να προγραμματισθούν, εκδηλώσεις-workshops, ώστε να γίνει παρουσίαση και συζήτηση για κάθε μια από της 6 Δεσμεύσεις. Σε αυτές να συμμετάσχουν: η επιτροπή Ηλεκτρ Διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική ηγεσία που θα έχει την ευθύνη της κάθε Δέσμευσης και ορισμένοι από αυτούς που συμμετείχαν στη διαβούλευση. Οι εκδηλώσεις αυτές δεν πρέπει να έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα, ούτε όμως να είναι κλειστές συσκέψεις.

2.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ/ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΙ, ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΓΙΑΚΑΘΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ: η αποτυχία επί 15 χρόνια πχ του 98% των έργων μηχανογράφησης των νοσοκομείων και της Υγείας, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η επιτυχία της αντίστοιχης Ψηφιακής Δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ δεν είναι
θέμα πολιτικής βούλησης ή διάθεσης κονδυλίων. Για την κάθε Ψηφιακή Δέσμευση, υπάρχουν συμφέροντα και ομάδες πίεσης, που θα αντιπαρατεθούν στην πολιτική βούληση της νέας κυβέρνησης.


ΠΡΟΤΑΣΗ:πρόσκληση/κινητοποίηση των πολιτών, να δημιουργήσουν ρευματα πίεσης από 'τα κάτω', ώστε να υπάρξει συμπαράσταση στις περιπτώσεις όπου τα οργανωμένα επιμέρους συμφέροντα, θα επιδιώξουν την ακύρωση λειτουργίας έργων ηλεκτρ διακυβέρνησης. Στην εποχή των ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων και των social media, αυτή η κινητοποίηση είναι εφικτή, με πολλά παραδείγματα από άλλες χώρες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να οργανώσει καμπάνιες για την κινητοποίηση των πολιτών. Τα επαγγελματικά εργαλεία είναι γνωστά από εμπειρίες άλλων χωρών.

3.ΕΠΙΛΟΓΗ 5 ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ 'ΜΙΚΡΕΣ ΝΙΚΕΣ' ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ: Οι 6 Ψηφιακές Δεσμεύσεις εντοπίζουν μερικές υπηρεσίες και τομείς παρέμβασης, με πιθανό ετήσιο όφελος 10 δες. Η οικονομική κρίση, η παραλυσία πολλών δημοσίων υπηρεσιών, η διαφθορά, είναι ενδεχόμενο ότι θα δημιουργήσει την εντύπωση πως είναι πάρα πολλές οι προτάσεις για να αποδειχθούν ρεαλιστικές.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Η νέα κυβέρνηση, με την συμβολή της Επιτροπής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, να εντοπίσουν έναν μονοψήφιο (πχ 5) αριθμό τομέων και υπηρεσιών, όπου ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί, οι Γεν.Γραμματείς, οι υπεύθυνοι Οργανισμών όπως η ΚτΠ ΑΕ, θα ρίξουν το βαρος τους. Με αυτή την επιλογή είναι δυνατόν να πιστέψουν οι πολίτες, οι πάσης φύσεως κοινωνικοί εταίροι(stakeholders) ότι είναι ρεαλιστική  και εφικτή η υλοποίηση των 6 Δεσμεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου