Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Hackathon για το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ


"The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man." George Bernard Shaw.


Η ιδέα

Hackathon είναι ένα συνεργατικό εργαστήρι που συμμετέχουν προγραμματιστές, χρήστες με άποψη για τις εφαρμογές που χρειάζονται και ενεργοί πολίτες που συνδυάζουν γνώσεις από διαφορετικούς τομείς με στόχο την επέκταση ή ανάπτυξη συγκεκριμένων εφαρμογών λογισμικού ανοιχτού λογισμικού. Η αποστολή του hackathon μπορεί να είναι είτε εκπαιδευτική είτε να βελτιώσει κάποια υπάρχουσα εφαρμογή. Στο εξωτερικό είναι συνηθισμένη η οργάνωση hackathons από φορείς του δημόσιου ή/και ιδιωτικού τομέα και από κοινότητες ανοικτού λογισμικού(παράδειγμα).



Η πρώτη προσπάθεια

To 1o hackathon με στελέχη της δημόσιας διοίκησης γίνεται αυτές τις μέρες στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Στόχος του είναι η ανάπτυξη - μέσα σε 5 ημέρες! - εφαρμογής διαχείρισης οργανογραμμάτων η οποία θα διαχειρίζεται το οργανόγραμμα ενός φορέα που είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και θα έχει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης στοιχείων των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτές, αξιοποιώντας τα δεδομένα της Απογραφής (με χρήση του api της απογραφής που έχει αναπτυχθεί από την ΓΓΠΣ).
Στη διάρκεια πενθήμερου οι συμμετέχοντες υλοποιούν την επιχειρησιακή ανάλυση της εφαρμογής, την μοντελοποίηση & διαμόρφωση του σχήματος των πινάκων της βάσης δεδομένων, τον προγραμματισμό των διεπαφών με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού όπως “php ή java, mysql & javascript”, τον έλεγχο των εφαρμογών(δοκιμές & αποσφαλμάτωση) και την αρχικοποίηση των εφαρμογών με παραδείγματα οργανογραμμάτων για την ΓΓΠΣ και το ΕΚΔΔΑ.

 Οι 18 συμμετέχοντες προέρχονται από τμήματα πληροφορικής φορέων όπως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Εθνικό Τυπογραφείο, την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, το ΙΚΑ, και την Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Γραφείου του Πρωθυπουργού.




Η μεθοδολογία και τα βήματα  

Σε όλη τη διάρκεια του hackathon ακολουθείται μεθοδολογία ευέλικτης ανάπτυξης λογισμικού (Agile Development) η οποία επιτρέπει την ενεργή συμμετοχή των χρηστών και τις επαναλήψεις σε αντίθετη με τη παραδοσιακή μέθοδο του καταρράκτη (waterfall model) που ακολουθεί τη σειριακή διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού. Το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή των χαρακτηριστικών της εφαρμογής και στη συνέχεια η ανάπτυξη της πρότυπης λύσης.


Η εφαρμογή του hackathon στο δημόσιο και τα αναμενόμενα οφέλη

Η Δημόσια Διοίκηση αντιμετωπίζει πολλαπλά και επείγοντα προβλήματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν σε σύντομο χρόνο και με όσο το δυνατό πιο μικρό κόστος. Για το λόγο αυτό, οποιαδήποτε συμβολή στελεχών που μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων αυτών, θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη και να αξιοποιείται αρχίζοντας με τον σχεδισμό μιας δράσης crowdsourcing(http://el.wikipedia.org/wiki/Crowdsourcing.


Με τη προσέγγιση του crowdsourcing & hackathon:

- αξιοποιούνται οι πιο ικανοί προγραμματιστές και όποιος άλλος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ενεργά στο σχεδιασμό ανάπτυξη νέων εφαρμογών ή/και επέκταση υφισταμένων
- γίνεται καλή πρακτική που εύκολα επαναλαμβάνεται σε άλλους φορείς
- πραγματοποιείται βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την ενεργή συμμετοχή στελεχών του δημοσίου



O ανθρώπινος παράγοντας

Στο Δημόσιο τομέα απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες ικανά στελέχη και πάνω από 15.000 επιστημόνων και μηχανικών πληροφορικής που εάν κινητοποιηθούν εκτός ιεραρχικών δομών, μπορούν οι ίδιοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για το σχεδιασμό ανάπτυξη νέων εφαρμογών ή/και επέκταση υφισταμένων. Τα στελέχη του Δημοσίου διαθέτουν επιστημονική κατάρτιση για να παράγουν αποτέλεσμα. Δυστυχώς, η κυρίαρχη πρακτική των τελευταίων ετών ήταν και είναι τα στελέχη του δημοσίου στις πιο πολλές περιπτώσεις να παραλαμβάνουν παραδοτέα συμβάσεων εξωτερικών αναδόχων. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει με τον μετασχηματισμό της της παθητικής και ιεραρχικής λειτουργίας σε μια μεικτή προσέγγιση που θα επιτρέπει και τις οριζόντιες μορφές οργάνωσης για την διεκπεραίωση συγκεκριμένων εργασιών, βασική προϋπόθεση επιτυχίας δράσεων που αξιοποιούν εργαλεία όπως τα “crowdsourcing & hackathons” είναι η ύπαρξη προγραμμάτων συνεχούς και επίκαιρης τεχνικής εκπαίδευσης στα στελέχη του δημόσιου και η χρήση ανοιχτών προτύπων και ανοιχτού λογισμικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου